|  |  | 

General Topics Latest Vulnerabilities

Güvenlik Kameraları Güvenilir mi? IR LED Hack

img-responsive

Artan suçlar nedeniyle artık hepimiz evimize, okulumuza, sokaklara, ofslerimize ve bankamatiklere güvenlik kamerası taktırıyoruz. Bir çok suçlu tv lerde gördüğümüz üzere bu tür güvenlik sistemlerini atlatmak için genellikle yüzlerini kapatıyorlar. Mesela maske takıyorlar, kapuşonlu kıyafetler giyiyorlar ve yüzlerini görmek gerçekten çok zorlaşıyor.

Bu tür olaylarda emniyet birimleri genellikle şüphelinin kıyafetinden, yürüşünden ve belli başlı karakteristik hareketlerinden yola çıkarak şahsı tespit etme ve yakalama yoluna gidiyor.

Geçen günlerde evde kendi güvenlik sistemimi kurarken aslında bu kameraların hiçte güvenli olmadığını keşfettim. Kameramın gece de çalışabilmesi için (webcam) içerisindeki IR Filter denen cam parçasını çıkardım. IR filter güneş ışınlarından yansıyan ve bizim gözlerimiz ile görmemizin mümkün olmadığı ama kameranın CCD lensinin rahatlıkla algıladığı ışığı engellemek için kullanılıyor.

Evde webcam var ise tv kumandasını alıp kemaranıza tutun ve düğmelere basın webcam de bembeyaz bir ışık parlaması göreceksiniz. İşte bu ışık IR ( Infrared/Kızılötesi) ışıktır. Eğer kemaranızın IR Filter camını ( kameranın içindedir bu cam dışarıdan görülmez) çıkarıp aynı işlemi yaparsanız kamera aşırı ışıktan dolayı kör olacaktır. Fakat gece 0 lux’e yakın bir ortam kameranı sizi yine gösterecektir.

İşte zayıflık burada ortaya çıkıyor. Daha önceden uçak simulasyonu için yapmış olduğum TrackIR ( başınızı oynattıkça ekrandaki görüntüde ona göre değişiyor bir nevi motion sensor/capture aracı) şapkamı takıp test etmek istediğimde görüntü tamamen beyazlaştı. Aslında bu olay IR Filter olmadığındandı fakat bu sefer filtreyi geri takıp normalde 3 ledli olan şapkamın tüm çevresini (yaklaşık olarak 15 IRD led ) ile donattım ve kemaraya döndüğüm anda filtreye rağmen bembeyaz ışıktan başka birşey göremedim. Yani gecenin karanlığında gözünüze fener tutmuş gibi oluyorsunuz.

IR ledlerin en tehlikeli yanı normalde bu ledlerin dışarıya hiçbir ışık yaymaması, yani bunu siz şapkanızın içine gizlediğinizde kumaşı bile delip geçebilmeleri. Bu şekilde hiç kimseye farkettirmeden güvenlik kameralarından saklanmanızı sağlayabiliyor.

Yani işin özeti siz siz olun sadece güvenlik kameralarınıza güvenipte diğer önlemleri atlamayın…

guvenlik-kameralari-gercekten-guvenli-mi-ir-led-hack

ABOUT THE AUTHOR

Application Security , Information and Software Security Specialist Ethical Hacker and Pentester

POST YOUR COMMENTS