|  | 

Latest Vulnerabilities

Sayfasına Facebook Beğen Ekleyene 50.000 Euro Para Cezası

Almanya’da Schleswig-Holstein eyaleti Facebook’a savaş açtı. Kullanıcıları ‘beğen’ seçeneğinden uzak durmaya çağıran yetkililer, şirkete veri ileten sunuculara da ultimatom verdi.

SCHLESWIG-HOLSTEIN – Schleswig-Holstein eyaletinin Bağımsız Veri Güvenliği Merkezi (ULD) internet sayfasında Facebook seçeneklerini bulunduran tüm sunuculardan, Facebook’a veri iletimini Eylül ayı sonuna kadar durdurmalarını talep etti. Kurum ‘beğen’ seçeneğini sayfalarından kaldırmayan işletmelere, 50 bin euroya kadar para cezasına çarptırılabilecekleri uyarısında bulundu.

Bağımsız Veri Güvenliği Merkezi, tüm internet kullanıcılarını da alışılmadık derecede açık bir şekilde uyardı ve ‘Beğen’ butonu gibi seçeneklerden uzak durmalarını istedi.

‘VERİLER OTOMATİKMAN ABD’YE GİDİYOR’
Sosyal paylaşım sitesi Facebook’un uzun süredir tartışılan bazı uygulamaları, Alman Telemedya Yasası, Federal Veri Güvenliği Yasası ve Schleswig-Holstein eyalet veri güvenlik yasalarını da ihlâl ediyor.

Schleswig-Holstein eyaleti Bağımsız Veri Güvenliği Merkezi’nin (ULD) Müdürü Thilo Weichert, Facebook’un birçok internet sayfasında bulunan ”Beğen” seçeneği tıklandığında, yasadışı olarak kullanıcı profilleri oluşturulduğu suçlamasında bulundu. Weichert, ”Beğen” seçeneğini ya da Facebook’ta bir hayran sayfasını tıklayanların işlem bilgilerinin otomatik olarak ABD’ye iletildiğini de savundu. Bunda kişinin Facebook üyesi olup olmamasının fark etmediğini kaydeden Weichert, ”Bu sayede kişinin açtığı her internet sayfası, o sayfada ne kadar süre kaldığı, hangi konulara ilgi gösterdiği gibi bilgileri, Facebook kaydediyor” iddiasında bulundu. Weichert, bu durumun kullanıcılardan gizlendiğini ve Facebook’un kaydettiği verileri daha sonra muhtemelen reklam amaçlı kullandığını öne sürdü.

FACEBOOK SUÇLAMALARI REDDETTİ
Facebook ise yazılı bir açıklama ile tüm suçlamaları reddetti. Açıklamada Facebook’un ”Beğen” seçeneğine tıklanması ile sadece IP adresi gibi bazı teknik bilgilerin görülebildiği, ancak bu bilgilerin branş içinde alışılageldiği üzere 90 gün içinde silindiğini bildirdi. Facebook, kullanıcılarının verilerinin tamamen kendi inisiyatiflerinde olduğu garantisi de verdi.

750 milyon üyesi ile dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi olan Facebook’un Almanya’da da 20 milyon üyesi bulunuyor.

Kaynak : DW

sayfasina-facebook-begen-ekleyene-50-000-euro-para-cezasi

ABOUT THE AUTHOR

Application Security , Information and Software Security Specialist Ethical Hacker and Pentester

2 Comments

    • Murat Kaya

      Türkiye’de herhangi bir iştiraki , kuruluşu veya resmi bir ofisi yok ise hiçkimse tarafından vergiye tabi tutulamaz.

POST YOUR COMMENTS