|  |  | 

General Topics Laws and Regulations

Online Dizi İzletti 10 Yıl Hapis Cezası ile Yargılanıyor

Tvshack.net sitesinin kurucusu üniversite öğrencisi Richard O’Dwyer, İngiltere’de siyasi kriz çıkardı. Hükümet, öğrencinin korsanlık yaptığı gerekçesiyle ABD’ye iade edilmesine onay verirken, Muhafazakar parti ve Liberal Demokrat Parti buna engel olmaya çalışıyor. Eğer iade gerçekleşirse, O’Dwyer Amerika’da yüksek güvenlikli bir hapishanede 10 yıl hapis yatabilir.

Guardian gazetesinin haberine göre, 23 yaşındaki Sheffield Üniversitesi öğrencisi O’Dwyer, 2007’de televizyon dizileri ve şovlarının izlenebildiği ve bazen de indirilebildiği bir arama motoru sitesi kurdu. Sitedeki programlar, genellikle Amerika dışında izlenemeyen şovları içeriyordu. Şovlar direkt olarak siteye yüklenmiyor, bulundukları internet sitelerine link veriyordu. Paylaşılan linklerin bazıları kanuni kaynaklara yönlendirirken, bazıları da izinsiz sitelere yönlendirmekteydi. Mantık, Google ve diğer arama motorları kullandığı yöntemle aynıydı.

 

Ancak O’Dwyer ABD’nin radarına yakalandı. Amerikalı yetkililer, O’Dwyer’ın sitedeki reklamlardan 3 yılda 147 bin pound (yaklaşık 423 bin TL) kazandığını belirterek suç duyurusunda bulundu. ABD, korsanlıkla ve telif haklarını ihlal etmekle suçladıkları İngiliz vatandaşı Richard O’Dwyer’ın kendilerine teslim edilmesini talep etti.

 

Bu talep İngiltere’de siyasi bir tartışma çıkardı. O’Dwyer’ın avukatları, başka sitelere link vermenin İngiliz yasalarına göre yasadışı olmadığını savundu. Onlara göre İngiliz yetkililer de O’Dwyer’a herhangi bir ithamda bulunmuyordu. Ancak, İngiliz Muhafazakar Partisi üyesi olan İçişleri Bakanı Theresa May, Mart ayında O’Dwyer’ın iade emrini imzaladı.

 

İngiliz Liberal Demokrat partisi vekili Tim Farron, Amerika’nın O’Dwyer’ı iade talebini “gülünç” bulduğunu söyleyerek, May’in kararını gözden geçirmesini istiyor. İç İşleri Bakanı May’i telefonla arayan Farron, kararını gözden geçirmesini istediğini açıkladı ve “O’Dwyer uçağa binene dek umudumuz var. Bayan May’in kararını değiştirmesini umuyorum” dedi.

 

Muhafazakar Parti’den Dominic Raab da, “O’Dwyer’ın yaptığı şey İngiliz yasalarına aykırıysa, diğer bütün arama motorları da suçlu demektir” diyerek, O’Dwyer davasındakine benzeri iade işlerinin “Amerika’yla özel ilişkilerinde sürekli sıkıntı yarattığını” ifade etti. “Teröristler ve diğer suçlular için güçlü iade yasaları talep ediyoruz. Ama 23 yaşındaki bir girişimciye de aynı yasalar uygulandığında, insanlar inançlarını kaybediyor.”

 

Neden Amerika’ya gönderiliyor?

ABD’de 2011 yılında başlatılan bir uygulama ile Federal Yasaların 18. Bölüm / 2323. Maddesi kaynak gösterilerek .com, .net uzantılı alan adlarına el konulabiliyor. Ayrıca Amerikan telif haklarını ihlal eden herhangi bir internet sitesinin yetkilisi, Amerikan mahkemeleri tarafından yargılanabiliyor. Uygulamayı Amerika’nın dünya çapında bir sansür girişimi olarak görenler, suçlanan kişilerin öncelikle kendi ülkelerinin mahkemelerinde yargılanmasını, ülkelerindeki yasalara aykırı bir davranış yoksa Amerika’ya gönderilmemeleri gerektiğini savunuyor. O’Dwyer kendi ülkesinde suçsuz sayılsa bile, Amerika’nın korsanlık yasasını çiğnediği için Amerika’da 5 ila 10 yıl hapis yatabilir.

 

Avukat M. Gökhan Ahi, bu davayla ilgili şunları söyledi: “ABD, O’Dwyer’ın kendileri tarafından yargılanması için İngiltere’ye talepte bulundu ve İngiliz Mahkemesi O’Dwyer’in ABD’de yargılanabileceğini hükme bağlayarak talebi kabul etti. Suçluların iadesi konusunda Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası anlaşmalar var. Türkiye, Adalet Ceza Divanı hariç vatandaşını vermeme ilkesini benimsemiştir. Ancak İngiltere’de, vatandaşı vermeme ilkesi bulunmadığı gibi ABD ile aralarında imzalamış oldukları 2006 tarihli bir anlaşma gereği karşılıklı olarak suçluların iadesine birbirlerine yardımcı olmaktadırlar. O’Dwyer bu anlaşma gereği yargılanmak üzere ABD’ye gönderilmek isteniyor.”

Kaynak : radikal.com.tr

online-dizi-izletti-10-yil-hapis-cezasi-ile-yargilaniyor

ABOUT THE AUTHOR

Application Security , Information and Software Security Specialist Ethical Hacker and Pentester

POST YOUR COMMENTS