|  | 

Hacking News

Anonymous Nedir? Kimlerdir?

[GTranslate]

DW Türkçe

Amerikan güvenlik şirketi Stratfor’un veri bankasına girerek binlerce müşterinin kredi kartı bilgilerini ele geçiren Anonymous’un bu girişimi bilgisayar korsanları camiasında da tartışmalara neden oldu.

Hacker grubu Anonymous’un sembolü olan gülen maskenin ardında kim var? Bu soru Anonymous’un, Amerikan danışmanlık şirketi Stratfor’un veri bankasına girerek binlerce müşterinin kredi kartı bilgilerini ele geçirdiğinin ortaya çıkmasının ardından yeniden gündeme geldi. Grubun üyeleri arasında yaşanan tartışma, Anonymous’un aslında ne denli dağınık bir yapıya sahip olduğunu ve grup üyelerinin birbirinden farklı hedefleri bulunduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Zira internet ortamında Anonymous üyesi olduğunu belirten bilgisayar korsanların bir bölümü Stratfor’a yapılan saldırıyı desteklerken, diğerleri bu girişimi yersiz ve yanlış buluyor.

Anonymous üyelerinin dünyasına yakından bakmak için internet tarayıcısına 4chan.org adresini girmek yeterli. Bu site Anonymous’un kalbi kabul ediliyor. Sitenin en belirgin özelliği buraya anonim olarak her türü resim ve metin göndermenin mümkün olması.

Kullanıcılar her ne kadar anonim olsa da benzer bir profile sahipler. Siteye genellikle 18-25 yaşları arasındaki erkekler giriş yapıyor. Kullanıcıların büyük bir bölümü Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da yaşıyor. Kullanıcılar istediği her tür dökümanları site üzerinde yayınlayabiliyor. Grup içinde herhangi bir hiyerarşik yapı veya lider bulunmuyor.

SABİT BİR POLİTİK HEDEFLERİ YOK
4chan.org sitesindeki mesajlar ve Anonymous’un eylemleri birbiriyle tamamen örtüşüyor. Bu internet adresinin kullanıcıları yazdıkları yazılarla okuyucuları eğlendirmeyi, rahatsız etmeyi ve şaşırtmayı hedefliyor. Ancak kullanıcıların genellikle sabit bir politik hedefi bulunmuyor. Olsa olsa otoriteye, devlet kurumlarına, ekonomiye veya ailelerine yönelik bir başkaldırı söz konusu…

Anonymous’un şimdiye kadarki saldırıları incelendiğinde bunların da genellikle güçlü ve çok güçlü firma ya da organizasyonları hedef aldığı görülüyor. Anonymous da saldırıların askerî-endüstriyel bir bağlama sahip olduklarını kaydediyor. Burada da yine hedef şaşırtma ve protesto amaçlı. Grup saldırılarıyla bir anlamda gövde gösterisi yapıyor.

‘ANONYMOUS’UN KONSEPTİNE TERS’
Ancak uzmanlar son saldırının grubun konseptine uymadığı görüşünde. Kendilerini etik bilgisayar korsanları olarak tanıtan Kaos Bilgisayar Kulübü’nden de Anonymous’un Stratfor saldırısına tepki geldi. Özellikle yapılan hırsızlığı ve Stratfor kullanıcılarının kredi kartı bilgilerinin kullanılmasını eleştiren kulübün sözcüsü Constanze Kurz, “Bu eylemin Kaos Bilgisayar Kulübü olarak kabul ettiğimiz hackercilik ahlakına uymadığı açık bir şekilde ortadadır. Buna göre sadece kamusal bilgilerin paylaşılması, buna karşılık kişisel bilgilerin korunması gerekmekte. Elbette ki Anonymous’un bazı politik eylemlerine sempati gösteriyoruz. Ancak bu olayda birçok sıradan vatandaş zarar görmüştür ve bu durum kesinlikle kabul edilemez” açıklamasını yaptı.

Ek olarak bu tür gruplar içersinde yüzlerce bilgi güvenliği uzmanları ve yazılım geliştiriciler de yer alıyor. Fakat bu tür kişilerin bir olaya karışmaktan çok geleceğe yönelik pro-aktif önlemler alama amaçlı siber-ajanlar olduğu düşünülüyor.

anonymous-nedir-kimlerdir

ABOUT THE AUTHOR

Application Security , Information and Software Security Specialist Ethical Hacker and Pentester

POST YOUR COMMENTS