|  | 

General Topics

Google Başkanı Eric Schmidt, Dublin’de Sansür Fırtınasına Dikkat Çekti

Google Başkanı Eric Schmidt , Arap ülkelerinde baskıcı ve çok kapsamlı bir sansürlemeye doğru gidildiğinin altını çizerken, profesör Derek Bambauer  internet içeriğinin sansürünün sadece Arap ülkeleri, Çin, Kuzey Kore ve İran gibi otoriter ülkeler ile sınırlı olmadığını,  “İngiltere, Fransa, Almanya ve Güney Kore ve ABD ‘nin de hızla bu tür sansür uygulamalarına yöneldiğini belirtti.

Pazartesi günü Google tarafından, Dublin’de düzenlenen şiddet içerikli sempozyumda konuşan Google yönetim kurulu başkanı; Dünyada hızla artan bir sansürleme uygulaması başladı, ülkeler artık sorunları sansürleme yoluna giderek çözebileceklerine inanmaya başladılar.

Hükümetler bilgi akışının kendi kontrolleri dışında olmasının tehlikelerinden korkarak sürekli olarak arama motorlarına baskı uygulamakta ve çeşitli yaptırımlara gitmektedir. Bunun en güzel örneğini bir kaç yıl önce yaşanan “Tiananmen Square” katliamının fotoğraflarını internette yayınlayan Wang Xiaoning’nin tutuklanması,  işkence görmesi ve 10 yıl ağur hapis cezasına çarptırılmasıdır.

Bu tür baskılara google yabancı değil. Çin hükümetinin yoğun baskıları nedeniyle bir süre önce Google Arama Motoru hizmetini Çin’de bitirdi.

İnternet bu tür olaylarda çok hızlı bir yayılma ve iletişim ağı olmuştur. Arap Spring olarak anılan ve  Tunus ile Mısır’a da sıçrayan olaylarda hükümetlerin devrilmesinde internetin büyük rol oynaması nedeniyle artık ülkeler bu gücü görmüş ve bu nedenle hızlı bir adım atarak interneti sansürlemek için ellerinden geleni yapmaya başlamışlardır.

Şu anda bir çok büyük ülke bu tür aktivitelerin ( internet üzerinden gruplaşma, örgütlenme ve devlet idaresi dışındaki bilgilerin haberlerin, fotoğrafların yayınlanmasını engelleme) engellenmesi amacıyla bir çalışma başlattılar ve diğer devletlerde hiç zaman kaybetmeden bu çalışmaya ortak olacaklar. Belkide bu durumun sonucunda bir çok google çalışanı tutuklanacak veya işkence görecek bunu zaman gösterecek.

Sansürleme ile Nasıl Savaşılacak?

Bambauer’e göre sansür ile savaşmak için aktivistler üç yöntem deneyebilirler.

İlk olarak teknolojiye karşı ancak teknoloji ile savaş verilir ilkesinden, kullanıcılar Proxy sunucları, Sanal Özel Ağlar (VPN), TOR ağları veya diğer bypass metotlarını kullanabilirler.

Bu teknolojiler sonuç olarak tespit edilebilese de sürekli olarak bir yenisinin çıkması( yeni proxy adresleri vb.) hükümet ile aktivistler arasında ki bir kedi-fare oyuyuna dönecektir.

Diğer bir yöntem ise bavul internet olarak bilinen filtresiz özel ağlar kurmak.

En ilginç olan yöntem ise sneakernet olarak bilinene, flash diskler uydu telefonlar veya bir eşşek kullanarak dosyaları medyaları ve bilgileri yurt dışına kaçırmak. Bunun eng üzel örneği ise Bin Ladin’in özel bir kurye ile tüm gizli belgelerini isteidği yere geçte olsa ulaştırabilmesi ve yakalanamamasıydı.

Son olarak Bambauer; Google için eğer sansürlemeyi sonuna kadar kabul etmiş bir ülke ile çalışıyorsanız, her an tutuklanmayı ve işkenceyi de kabullenmişsinizdir dedi.

 

 

google-baskani-eric-schmidt-dublinde-sansur-firtinasina-dikkat-cekti

ABOUT THE AUTHOR

Application Security , Information and Software Security Specialist Ethical Hacker and Pentester

POST YOUR COMMENTS