|  | 

General Topics

PS3 3.60 OFW Versiyonu ile Korsan (CFW) Kullanımı Engelleyebilecek mi?

PlayStation ilk çıktığı zamanlarda adından hep kırılamayan konsol olarak bahsettirmiş bu sayde bir çok oyun yapımcısının gözde platformlarından birisi haline gelmişti…Zaman içerisinde PsOne, Ps2 ve ps3 ile kendisini yenileyen Sony, sürekli olarak hackerlerinve korsanların ilk hedefi oldu.

Oyun piyasası sadece korsanların değil aynı zamanda mafya ve karanlık güçlerinde geçim kaynağı olduğundan (Sokaklarda satılan oyunların gelirlerinin büyük bir kısmı terör örgütlerine aktarılmaktadır) çıkan her yeni konsol ve cihaz güncellemesinin kırılması için sabırsızıklıkla beklemişlerdir ( Kırabilenler de kırıp kullanmıştır..)

Zamanla her çıkan konsol ve güncelleme yazılımları hackerlar tarafından ne yazık ki kırıldı. Bu durumdan rahatsız olan Sony Ent. PS3 konsolunu piyasaya sürerek “İlk Kırılamayan Konsol” olarak pazarda yerini aldı…

Ta ki Amerikalı genç hacker George Hotz’un ( daha öncesinde iPhone telefonları Jail break etmişti) Sony Playstation 3’ün 3.55 versiyonunu fail0verflow adlı gurubun keşfettiği bir exploit ile Root Key’lerini çözerek hackleyene kadar…

GeHot lakaplı genç hacker Ps3’ün ilk çıkan versiyonlarındaki açıklar sayesinde donanımda ufak tefek değişikler yaparak ps3’ün hafızasına kendi kodlarını yazabilmiş bu sayede ps3’ün güvenlik kontrollerini atlatmayı başarmıştı. Bu yöntem zaman içerisinde geliştirilerek artık donanıma müdehale edilmen yapılabilen CFW olarak adlandırılan (Custom FirmWare) yazılımları piyasaya dağıttı. Daha önceki çalışmalarında USB Dongle JailBreak kullanılması gerekiyordu.

Sony’nin göz bebeği PS3 artık ne yazık ki kırılmıştı. Sony ilk başlarda çok önemesede daha sonraları oyun pazarından gelenbbaskılar ve gittikçe düşen oyuns atışlarındna ötürü yeni bir hamle yapmak durumnda kaldı.

Bu hamlenin yeni adı 3.56 OFW oldu. Sony 3.56 sürümü ile Ps3 üzerindeki bir çok desteği kaldırdı. OtherOS olarak piyasaya ciddi giriş yapan Sony ps3 ( OtherOs ps3 lere linux gibi şletim sistemlerinin yüklenmesine olanak sağlıyordu) bu sürümde bu özellikerin tamamnı kaldırmak zorunda kaldı. Çünkü ISO loader barındıran daha önceki sürümlerde kendi istediğiniz boot parametlerini yükletebiliyordunuz ( ISO Loader linux işletim sistemin yüklenmesinde kullanılıyordu). Bu şekilde ps3 güvenliği atlatılabiliyordu.

Hackerlar 3.56 sürümünün yayınlanmasından sonra bir açıklama yaparak 3.56 sürümü ps3’e bir özellik kazandırmaktan çok, özellikelerini ve gücünü elinden alındığını bu nedenle 3.56 sürümünü kırmaycaklarını söyledi.

Bir kesim Sony’nin hackerleri alt ettiğini düşünürken ( kırmayacaklarını değil kıramayacaklarını ima ettiler), bir kısım ise bu açıklamaya katıldı. Gerçekten de 3.56 sürümünde bir çok özellik artık yoktu….

Dünyada bir çok ps3 kullanıcısı 3.56 sürümüne geçiş yapmadı, bu nedenle de korsancıları pek etkilemedi bu durum. Bunun üzerine sony yeni çıkan tüm cihazlarını 3.56 sürüm ile piyasaya sürdü bundan başarılı olabilmek içinde HardDisk kapasitelerini arttırarak ilgi çekmek istedi. Daha sonra PSN olarak adlandırılan PlayStationNetwork uygulamalarına güncellenmiş sürüm şartı koştu…

Uzunca bir süre 3.56 sürümünün üstüne bir güncelleme getirmeyen (kırılamadığı için) Sony, yeni bir önlem olarak 3.60 OFW yayınladı. Bu versiyonda herşey değişti. Eski versiyonlarda olan yükleme alanları kaldırarak güvenliği arttırmış olması. Bu sürümün makinelre yüklnemesi için sony medyaya “3.60 güvenlik güncelleştirmesinde bir çok açığı kapattık ve zilere bir çok gelişmiş özellik sunduk” demesine karşın alında sundukları sadece önceden de olan oyun kollarının kapansa süresinin ayarlanması ve dosyalarınızın paralı üye olursanız (psn) bulut sunuculara ( cloud servers) kaydedilmesinden başka birşey değildi. Sony yine uyanıklık yaparak kullanıcıların 3.60 sürümüne geçmesini sğlamak istiyordu fakat…

Hackerler bu durumdan rahatsız oldu. Sony PSN (78 milyon üyesi var) erişimi için 3.60 versiyonu şart koşmuştu. Bunu üzerine çalışmalar yapan hackerler Spoof denen yöntem ile 3.55 versiyonları 3.60 gibi gösteren bir yazılımı 1 saat kadar kısa ir sürede geliştirerek Sony Ent.’ meydan okudular. Cihazlarını bu Sppofed CFW ile güncelleyenler rahatlıkla PSN hesaplarına girş yapabildiler.

Sony ek olarak yeni çıkardıkları tüm Ps3 leri artık 3.60 güncellemesi ile sunuyor ve oyun geliştiricilerine artık 3.60 SDK ile yazmaları için kodları paylaştı. Yen çıkan oyunlar 3.60 güncellemesi olmadan çalışmayacak. Çünkü kod yapısı tamamen 3.60 sdk ile yazılmış oalcak. Sony şimdilik! savaşı kazanmış gibi görünsede, bir başka ps3 hackeri şimdiden 3.60 OFW ‘lerde bir açık bulduğunu ve bunu ile ilgil videoyu da yayınladığını duyurdu.

Her ne kadar gerçek değil bilinmese de ps3 hackerları artık kırdıkları yazılımları yayınlamayacaklarını duyurdular. Sebei ise açık. Sony George Hotz için milyon dolarlık bir dava açtı ve bu davayı kazandı. Fakat GeoHotz ile anlaşma yaparak, bir daha sony firmasına ati hiç bir cihaz hakkında yorum dahi yapmayacağını kabul etmesi halinde cezadan vazgeçeçeklerini söyledi.

Bu durum yasalarını bu anlamda ne kadar güçlü işlediğini ortaya koyduğundan hackerlar geri adım atmış görünüyor…

 

ps3-3-60-versiyonu-ile-korsan-kullanimi-engelleyebilecek-mi

ABOUT THE AUTHOR

Application Security , Information and Software Security Specialist Ethical Hacker and Pentester

POST YOUR COMMENTS