|  | 

General Topics

Türkiye İnternet Özgürlüğünde Sınıfta Kaldı, Listeye 58. Sıradan Girdi

Web kurucusu Sir Tim Berners-Lee, “artan denetleme ve sansür dalgası”nın internetin demokratik özünü tehdit ettiğini söyledi.

Lee uyarısını, World Wide Web Vakfı’nın dünya çapında sansürü izleme amacıyla hazırladığı yıllık web endeksi raporunu açıklarken yaptı.

Raporda, endeksteki ülkelerin yüzde 30’unda siyasi içerikli muhtevanın bloke edildiği veya filtrelendiği ifade ediliyor.

Ancak bu ülkelerin yüzde 94’ünde, hükümetlerin interneti engelleme girişimlerinin yeterince izlenmediğine dikkat çekiliyor.

Rapor, devletlerin internet trafiğini gözetlemesi konusunda mevcut yasal çerçevenin acilen gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Lee, “Bu yılın web endeksinin en önemli bulgusu, dünyanın her yerinde web ile sosyal medyanın, insanları örgütlenmeye, eyleme geçmeye ve yanlışları açığa çıkarmaya teşvik ettiğinin görülmesidir.” dedi.

İsveç birinci

Bazı hükümetlerin bu durumdan rahatsız olduğunu ifade eden Lee, “artan denetleme ve sansür dalgasının demokrasinin geleceğini tehdit ettiğini” söyledi.

Lee, “Mahremiyet ve fikir özgürlüğüne dair temel haklarımızı korumak için bugün cesur adımlar atılması gerekiyor.” dedi.

WWW Vakfı’nın hazırladığı rapor, webin sosyal ve siyasal etkileri bakımından 81 ülkeyi sıralıyor.

Yıllık web endeksinin ilk sıralarında İsveç, Norveç, İngiltere, ABD ve Yeni Zelanda yer alıyor.

Rapor, incelenen ülkelerin yüzde 80’inde web ve sosyal medyanın birçok konuda kamuoyunu harekete geçirmede etkili olduğunu ortaya koydu.

Ülkelerin zenginliği ile endeksteki yeri arasında doğru bir orantı olmadığı görüldü. Filipinler, dünyanın en zengin ülkesi Katar’dan 10 sıra üstte bulunurken, 10 Sahra-altı Afrika ülkesi de Suudi Arabistan ve dünyanın üçüncü en zengin ülkesi İsviçre’nin önünde yer aldı.

Türkiye’de internet

Endekste Türkiye Gana, Hindistan ve Çin’in ardından 58. sırada yer aldı. Gelir sıralamasındaki yeri ile web endeksindeki sıra arasındaki fark bakımından ise Türkiye; Katar, Suudi Arabistan, BAE, Botswana ve Singapur’un ardından beşinci sırayı aldı.

Raporda Türkiye ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Gezi Parkı protestoları sırasında, dünyada lokasyonu belli tvitlerin yüzde 90’ı Türkiye kaynaklı ve yüzde 88’i Türkçe oldu. Oysa 2011’deki Mısır ayaklanması sırasında en fazla RT’lenen tvitlerin sadece yüzde 30’u Mısır’dan geliyordu. Türkler ayrıca yerel medyanın konuya yeterince yer vermediği düşüncesiyle #BugünTelevizyonlariKapat etiketini kullanmak gibi yöntemlerle başta Twitter olmak üzere sosyal medyayı kullandı.”

turkiye-internet-ozgurlugunde-sinifta-kaldi-listeye-58-siradan-girdi

ABOUT THE AUTHOR

Application Security , Information and Software Security Specialist Ethical Hacker and Pentester

1 Comment

POST YOUR COMMENTS