General Topics Hacking News Latest Vulnerabilities
Bir Milyon Dolar Değerindeki Bitcoin Hackerlar Tarafından Çalındı
Avrupa’nın en büyük Bitcoin işlem merkezinden yaklaşık 1 milyon dolara denk gelen 1295 Bitcoin hacker’larca çalındı
BDDK, “bitcoin” ve benzeri sanal paraların yasa dışı işlemlerde kullanılma gibi muhtemel risklerine karşı kamuoyunu uyardı
Küresel krizin başlangıcından itibaren 2009 yılında Satoshi Nakamoto isimli bir Japon tarafından dijital piyasada dolaşıma giren sanal paraya başta kumar piyasası olmak üzeare kara para aklama gibi işlemlerin ilgi göstermesi ve Bitcoin’in 21 milyonla sınırlı olması nedeniyle hızla değer kazanması vurguncuları da harekete geçirdi..
Değerinin hızla artmasıyla geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen dijital para Bitcoin, soyguncuların hedefi oldu. Avrupa’nın en büyük Bitcoin işlem merkezi olan Bitcoin İnternet Ödeme Sistemi’nin (BIPS) bilgisayar sistemlerine sızan hacker’lar, 1295 adet Bitcoin’i çaldı. Bitcoin’in adedinin 795 dolardan satıldığı göz önüne alınırsa, hacker’ların toplam 1 milyon dolar değerinde Bitcoin çaldığı ortaya çıkıyor.
BIPS nedir?
Bitcoin işlemlerine aracılık eden BIPS şirketi, müşterilerine banka hesabına benzer Bitcoin ‘cüzdanları’ açıyor. Bitcoin’lerini bu elektronik cüzdanlarda tutan müşteriler, dijital paralarını gerçek para birimleriyle değiştirme imkanı buluyor. BIPS’ten yapılan açıklamaya göre sisteme sızan hacker’lar, müşterilerin Bitcoin cüzdanlarına erişerek içlerini boşalttı.
Soygunun sorumluluğu
Soygunla ilgili olarak sorumluluk almaktan kaçınan BIPS CEO’su Kris Henriksen, “İnternet cüzdanları aynı gerçek hayattaki cüzdanlar gibidir, içlerinde çok fazla para taşımamak gerekir” dedi. BIPS’in soygun karşısında sorumluluk almamasına kızan müşteriler ise öfkelerini internet forumlarında dile getirdi.
BDDK’dan “karşılığı ve güvencesi yok” uyarısı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), “bitcoin” ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel risklere karşı kamuoyunu uyardı. BDDK’dan yapılan açıklamada, son dönemde bazı basın yayın kuruluşlarında ve internette herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen sanal para birimi olarak bilinen “bitcoin” hakkında çeşitli haberlerin çıktığı hatırlatıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.”
Diğer taraftan, “bitcoin” ve benzeri sanal paralarla gerçekleştirilen işlemlerde tarafların kimliklerinin bilinmemesinin, söz konusu sanal paraların yasa dışı faaliyetlerde kullanılması için uygun bir ortam oluşturduğuna dikkati çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ayrıca bitcoin, piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi gibi risklere de açıktır..”
Nedir, nasıl üretiliyor?
Bitcoin, İnternet üzerinde birbirinden farklı noktalarda çalışan bilgisayarların belli matematiksek şifreleme algoritmalarını çözerek oluşturdukları, yarattıkları bir para birimidir. Geleneksel ekonomilerde paranın yönetim haklarını ellerinde bulunduran devletler, merkez bankaları vasıtası ile talebe ve ekonominin gidişatı ve uygulanan stratejiye göre para basarlar ve ekonomideki dengeleri değiştirirler. Bitcoin’ler, miner adı verilen bilgisayarlar tarafından üretiliyor. Sistemin üretim mantığı aslında belirli bir sürede bir matematik probleminin çözülmesi mantığına dayanıyor. Kurgulanan yapıda, arzı gitgide azalan ve 21.000.000 coin büyüklüğünde bir hacim yaratıldığı zaman üretimin otomatik olarak durdurulacağı bir yapıdan bahsediliyor. 2013 yılının Mayıs ayı itibarı ile 11,1 milyondan biraz fazla Bitcoin üretimi gerçekleşmiş ve 21 milyonluk üretime 2140 yılında ulaşılacağı düşünülüyor.
Bıtcoın’i kuran Nakamoto ortadan kayboldu
Bitcoin’in yaratıcısı bir kod yazarı ve kriptograftı. Kendisi kriptografi mail listesiyle Satoshi Nakamoto adıyla iletişim kuruyordu. Nakamoto ağı tasarladı ve Bitcoin’i Haziran 2009’da faaliyete geçirerek, yaratılış bloğu olarak da bilinen ilk 50 bitcoin’i çıkardı. Amerika’da yaşanan finansal krizin en derin hissedildiği dönemlerde ortaya çıkan bu yapı halen gizemini koruyor. Nakamoto bundan kısa bir süre sonra ortadan kayboldu. Birçok muhabir Nakamoto’nun gerçek kimliğini ortaya çıkartmaya çalıştı (ve başarısız oldular) ama şu ana değin yapılmış en başarılı sanal para biriminin yaratıcısı gizemini korumayı sürdürüyor.
1 Comment
kurye
maaelef bizimde sitemize girdiler bu hacrler