General Topics Hacking News Latest Vulnerabilities
NSA’nın dinleme skandalına sürekli yeni iddialar ekleniyor. Spiegel dergisinin haberine göre NSA akıllı cep telefonlarını de izlemeye almış durumda
Haftalık Der Spiegel dergisinin haberine göre Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA akıllı cep telefonlarındaki adres defterinden, kısa mesajlara, tutulan notlardan, lokasyon bilgisine kadar birçok özel bilgiye ulaşabiliyor.
Gazetenin haberinde NSA’nın tüm büyük akıllı telefon markalarına sızabilmek için farklı özel ekipler oluşturulduğu iddia ediliyor. NSA’nın BlackBerry’nin güvenli email alışverişi sağlayan şifreleme anahtarı sistemini kırmayı başardığı da iddialar arasında.
Berlin’de protesto
Berlin’de “Korku yerine özgürlük” sloganıyla binlerce kişi cumartesi günü dinleme skandalını protesto etmek ve veri güvenliğinin iyileştirilmesi talebiyle sokaklara döküldü. Protesto gösterisinin organizatörleri büyük bir başarı kaydedilerek gösterilere yaklaşık 20 bin kişinin katıldığını duyurdu.
Protestolara internet aktivistleri, vatandaşlık hakları grupları, Yeşiller partisi, Sol Parti ve Korsanlar Partisi’nden de destek geldi.
NSA’ye şifre vız geliyor
Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’in bu kez de internette şifreli yazışma, mesaj ve hatta ticari işlemlere dair belgeleri kırdığı öne sürülüyor.
NSA’in dinleme sakandalına yönelik yeni iddialar öne sürülüyor. Amerikan The New York Times ve İngiliz The Guardian gazeteleri, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA ile İngiliz ortağı GCHQ’nun, internetteki şifreleri kırarak, kişisel verilere ulaştıklarını yazdı.
Amerikan ve İngiliz gizli servisleri, e-posta ya da internette yapılan sohbet yazışmaları gibi dijital iletişim verileri, şifreyle korunmuş olmalarına rağmen elde edebiliyor. Gazeteler, bu bilgiyi, eski CIA ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayandırıyor.
NSA’in, internet şifrelerini kıran bir programa yıllık 250 milyon dolar ayırdığı bildiriliyor. Gizli servis yetkililerin ayrıca bir takım şifreli verilere, teknoloji ve internet firmalarının desteğiyle de ulaştığı öne sürülüyor. New York Times, gizli servisin isteği üzerine bir bilgisayar donanım şirketinin, yurt dışından bir veriyi açıklayacak özel bir donanım hazırladıklarını öne sürüyor. Oysa internet firmaları, gizli servis yetkilileriyle ancak bir mahkeme kararı olması şartıyla işbirliği yaptıklarını belirtiyorlar.
NSA’in hedefindeki şirketler
Gazete ayrıca, NSA’in bu yıl içinde, adı açıklanmayan bir internet iletişim şirketinin verilerine erişim hakkını ve yurtdışından üç hükümetin iletişim bilgilerini elde ettiğine yer verdi. NSA’in, 2006 yılında, yurt dışından üç uçak şirketinin iletişim sistemlerine, uçuş rezervasyon sistemine ve bir ülkeye ait nükleer kurumun sistemine girdiği belirtildi.
Bilişim teknolojilerinde şifreler, güvenli tutulması gereken verileri korumak üzere kullanılıyor. Veriler, karmaşık matematik formülleriyle karıştırılıyor. Şifre ne kadar uzun olursa, veriler o kadar korunaklı oluyor. En güvenli şifreleri kırmak, hâlihazırda elektronik bilgi işlem merkezlerinin dahi sunamadığı özel bir işlem gerektiriyor.
Uzmanlar, şifre yazılımlarının içindeki zayıf noktalar hususunda uyarıyor. Çünkü zayıf noktaların, gizli servisin yanı sıra siber suçlular tarafından da kötüye kullanılabileceği belirtiliyor.
POST YOUR COMMENTS
You must be logged in to post a comment.