|  |  | 

General Topics Hacking News

Brezilya’da Globo televizyonu, ABD gizli servisi NSA’in uluslararası bankacılık ve çok sayıda şirketin verilerine sızdığını açıkladı

NSA, terörle mücadele kapsamında verileri takip ettiğini açıkladı.

Globo televizyonu, ABD gizli servisinin faaliyetleriyle ilgili haberini eski ajan Edward Snowden’ın ifşa ettiği gizli belgelere dayandırdı. Brezilyalı televizyon kanalı, ABD’nin uluslararası bankaların veri trafiğini takip ettiğini öne sürdü. Haberde ABD’nin, uluslararası elektronik bankacılık transferlerinin yapıldığı SWIFT, Google şirketi, Brezilya petrol şirketi Petrobras ve Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın veri ağlarına sızdığı iddiasına yer verildi.

Globo televizyonu, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’in 2012 yılı mayıs ayında yeni ajanlara şirketlerin verilerini izlemek üzere verdiği eğitimin sunumunu da aktardı.

Amerikan gizli servisinin ekonomik ve mali veriler topladığını itiraf eden NSA Başkanı James Clapper ise verilerin terörizmle mücadele kapsamında, teröre mali kaynak sağlanmasını engellemek ve olası mali krizlere önceden müdahale edebilmek için toplandığını kaydetti. Haberde adı geçen şirketler ise iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Globo televizyonu ile bir röportaj yapan ve Edward Snowden’ın belgelerini güvenilir bulan gazeteci Gleen Greenwald ise terörizmle ilgisi olmayan birçok masum insanın verilerinin de izlendiğinin belgelerde yer aldığını ifade etti.

Globo televizyonu, bir hafta önce de Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ve Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto’nun e-posta ve telefon görüşmelerine sızıldığını öne sürmüştü. Brezilya bu nedenle ABD Başkanı Barack Obama’dan özür dilemesini talep etmişti.

©Deutsche Welle Türkçe

brezilyada-globo-televizyonu-abd-gizli-servisi-nsain-uluslararasi-bankacilik-ve-cok-sayida-sirketin-verilerine-sizdigini-acikladi

ABOUT THE AUTHOR

Application Security , Information and Software Security Specialist Ethical Hacker and Pentester

POST YOUR COMMENTS