|  | 

General Topics

Facebook ve Minority Report (Azınlık Raporu). Attığımız Her Adım Takip Ediliyor!

Ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick‘in bir kısa öyküsünden yönetmen Steven Spielberg tarafından sinemaya uyarlanan film, 2054’te Washington DC’de geçiyor.

Dedektif John Anderton, psişik güçlere sahip kahinler ve bazı teknolojik aygıtlar sayesinde cinayetleri daha işlenmeden önce farkedip suçluları yakalayan özel bir polis biriminin başındadır.

Anderton’ın kusursuz işlediğine inandığı sistem, birdenbire tersine döner. Anderton’ın şefi olduğu birim, cinayet suçlamasıyla onun peşine düşer. Avcı artık av olmuştur…

Filmin kısaca özeti bu şekilde; Peki Facebook ile alakası nedir? Şimdi bir de şu habere göz atalım :

 

WikiLeaks kurucusu Assange, Facebook ve Google’ı CIA’ye çalışmakla suçladı.

Ntvmsnbc’nin haberine göre ABD’nin diplomatik belgelerini kamuoyuna sızdırarak pek çok başkentte infial yaratan WikiLeaks sitesi kurucusu Julian Assange, Facebook, Google, Yahoo! gibi dev Amerikan internet firmalarının ABD istihbaratıyla entegre çalıştığını iddia etti. Assange Facebook için “dünyanın en korkutucu casusluk makinesi” ifadelerini kullandı.

İngilizce yayın yapan Russia Today kanalına konuşan Assange, Facebook’un insanlar hakkında detaylı bilgilerin derlendiği en büyük veritabanı olduğunu söyledi. Assange, RT’den Laura Emmett’a şunları anlattı:

“(Facebook) insanların isimleri, adresleri, ilişkileri, konumları birbirleriyle iletişimleri, akrabaları dahil tüm kişisel bilgilerin olduğu, dünyanın en büyük veritabanı. Hepsi de ABD’de toplanıyor ve Amerikan istihbaratının erişiminde. Facebook, Google ve Yahoo!, hepsinin ABD istihbaratı için entegre arabirimleri var. Siz Facebook’a bir arkadaş eklediğinizde bu arabirim ABD haberalma teşkilatı için bedava iş yapıyor, kaydınız otomatik güncelleniyor.”

Bu web sitelerinin hükümetçe yönetilmediğini söyleyen Assange, ancak istihbarat camiasının bunlar üzerinde yasal ve siyasi baskı oluşturma gereçlerine sahip olduğunu savundu.

Yani Facebook ve benzeri siteler “Azınlık Raporu” filminde de bahsedildiği gibi artık kullanıcılarının bir adım ötesini görmeye başladı. Bu da tabiki ülkelerin istihabrat servisleri için vazgeçilmez ve bulunmaz nimetlerden sayılıyor.

Sadece istihbarat servisleri değil, artık facebookve twitter gibi siteleri hırsızlarda kullanmaya başladı. Siz oraya “Ben bir haftalığına Mayamideim” yazdığınız anda hırsız arkadaş bu mesajı boş gemiyor ve sizin ile ilgili diğer bilgiler toplayıp siz mayamide tatil yaparken onlarda evinizde kendi tatillerini yapmaya başlıyorlar….

Özetle bu tür siteler  ne kadar faydalı olsa benim şahsi düşüncem arkasında büyük güçlerin olduğu ve büyük bir kısmının devlet tarafından desteklendiği şeklinde.

 

facebook-ve-minority-report-azinlik-raporu-attigimiz-her-adim-takip-ediliyor

ABOUT THE AUTHOR

Application Security , Information and Software Security Specialist Ethical Hacker and Pentester

POST YOUR COMMENTS